Kliniken-265.jpg

KLASSISK HELKROPPSMASSAGE

50 minuter

Vad vill kroppen berätta?

Massage handlar för mig mycket om kommunikation. Både en verbal kommunikation men även en ordlös sådan. Att ha ont i kroppen på grund av felaktig arbetsställning och ensidig belastning är vanligt. Men jag tror att mycket av kroppens reaktioner handlar om annat än ren ergonomi.

Jag tror att känslorna bor i kroppen. Var skulle de annars bo? När jag själv är trött, stressad, arg eller rädd reagerar min kropp. Musklerna spänner sig och för mig är det främst bröstryggen, axlar och nacke som säger ifrån. Typiskt för en prestationsprinsessa. De här mekanismerna har en funktion, vi aktiverar det parasympatiska nervsystemet för att förbereda kroppen för kamp och strid. Stresshormonet kortisol ökar såsom adrenalinet. Att befinna sig i det spända läget för länge och för ofta blir tröttsamt för både kropp och själ. Där kan massage vara till god hjälp.

När du befinner dig i en trygg miljö där du trivs och kan koppla av på riktigt aktiveras istället det sympatiska nervsystemet. Stresshormonerna sjunker och de gynnsamma ”må bra”- och ”lugn och ro”-hormonerna oxytocin och serotonin tar ett glädjeskutt. Beröringen i sig bidrar till detta och musklerna uppmuntras till att släppa taget av massagen.

Men man kan också strunta i de fysiologiska sensationerna och boka in massage för att det är så härligt och behagligt.

Kliniken-256.jpg