Kliniken-150.jpg

OM DIN HUD

Huden omsluter våra kroppar från topp till tå och är kroppens största organ. Huden påverkas av det liv vi lever och hela vår hud, och särskilt vårt ansikte, har en historia att berätta. Genom ett liv förändras huden ständigt. Vår hud påverkas av faktorer som ålder, hormoner, klimat och arv men huden påverkas även av vårt välbefinnande och livssituation. 

Huden på våra fotsulor är stark för att tåla att vi ska kunna gå barfota på grus, men huden runt ögonen är riktigt tunn för att ögat obehindrat ska kunna röra sig och blinka. Genom att ta vårda och ta hand om huden ger vi oss förutsättningar för en god hudhälsa och får en större motståndskraft mot yttre påverkan. I olika skeden av livet behöver vår hud olika typ av omvårdnad. 

Det lilla nyfödda barnet föds med fosterfett och i samband med födelsen torkas barnet bara av och vatten undviks. Fosterfettet tas om hand av huden och först efter något eller några dygn kan det första badet vara lämpligt. 

Ju äldre vi blir desto mer fuktfattig blir huden. Det lilla barnet producerar massor av hyaluronsyra, kollagen och elastin. Det är det som skapar de runda, mjuka kinderna på små barn. När vi blir äldre saktas processerna av i hela kroppen och så även i huden. Hudcellernas förnyelse går inte lika snabbt längre och produktionen av exempelvis kollagen minskar vid 30-årsåldern. För kvinnor sjunker nivåerna av kollagen drastiskt då östrogennivåerna dyker i samband med menopaus. Huden upplevs allt mer torr och behöver tillföras fukt och näring utifrån för att kännas smidig.

 

Beskrivningen ovan gäller främst kvinnors hud. Män har generellt en tjockare och mer tålig hud än kvinnor. Dessutom avtar inte produktionen av kollagen på ett lika drastiskt sätt för män som för kvinnor. Det är därför en något äldre mans hud kan upplevas fastare och mer återfuktad än en kvinnas hud i samma ålder. 

UnnaDig-Lifestyle-bildbank-136.jpg
Bild2.jpg