Kliniken-185.jpg

UNNA DIG HUDVÅRD

Under min utbildning har jag flera gånger funderat över våra skönhetsideal och syn på huden. Den tid vi nu lever i är ett paradigmskifte. Min tro och förhoppning är att människor i allt större utsträckning kommer att värdesätta sin hälsa och se det som en förutsättning för ett gott liv.

Jag tror att hudterapeutyrket kan spela en roll i detta. Hudterapeuter arbetar huvudsakligen med hudhälsa. Under min gedigna utbildning har jag studerat anatomi och fått översiktliga kunskaper om kroppen i allmänhet och specifika kunskaper om huden i synnerhet. Huden är kroppens största organ och det är den som skyddar oss och varsamt omsluter våra kroppar. Genom att hålla huden ren, återfuktad och smidig stärker vi kroppens barriär mot oönskat besök.

Att ta hand om och vårda sig själv har även en mental aspekt som inte bör förringas. Rent krasst kan man uttrycka sig så att det är möjligt att ”köpa sig” en aktivering av det sympatiska nervsystemet så att kroppens kortisol (stresshormon) sänks. Nivåerna av de välgörande hormonerna oxytocin och seratonin höjs och får oss känna ett ökat välbefinnande.

Genom att krypa ned i en behandlingsbädd och låta sig bli omhändertagen av en hudterapeut som inger förtroende och kunskap kan vi på både kort och lång sikt stärka både vår hälsa både till kropp och själ. Tänk om livet vore så enkelt att ett antal behandlingar hos en kvalificerad hudterapeut skulle vara nyckeln till hälsa! Så är det naturligtvis inte. Men visst kan vi hudterapeuter som yrkeskår bidra med vår kunskap och våra färdigheter.

Som människor har vi vissa grundläggande behov. Vi behöver vatten, näring, sömn, värme, rörelse och en försörjning. I våra basbehov ingår inte regelbundna behandlingar hos en hudterapeut. Har vi lyckats tillgodose de fundamentala behoven kan vi addera olika typer av faktorer som bidrar till en upplevelse av ökad livskvalitet. Hudvård kan vara en av dem.

Huden förändras ständigt. Det hör till livet och det faktum att dag läggs till dag. Att acceptera att det är oundvikligt tror jag bidrar till en ökad själsfrid.

Acceptans behöver dock inte vara liktydigt med passivitet och kapitulation. När vi har accepterat kan vi också välja att agera. Idag finns det exempelvis skonsamma, hudvårdande behandlingar som bidrar till att dämpa, och i vissa fall, ta bort hyperpigmenteringar. Är det livsviktigt? Nej. Kan det ändå kännas angeläget? Ja.

Livets väv är randig av både glädje och sorg. I just mitt liv har jag valt att göra plats för både yta och djup. Både och. Inte antingen eller.

Bild3.jpg